Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция е една от трите страни в света, които произвеждат храни за астронавти

16 Ноември 2007 / 09:11:18  GRReporter
6581 прочитания

            Нова Зеландия, Чили и Гърция са трите страни в света, които произвеждат таблетките Spirulina Platensis, съставляващи менюто на астронавтите. Таблетките се произвеждат от специален вид морски водорасли, един от общо 20-те хиляди вида морски водорасли, които се срещат на Земята. Става дума за особен вид морска растителност, богат на аминокиселини, растителни ензими и метални съединения, който съчетава голямата си хранителна стойност с големия процент на усвояване от организма – 98%. На това се дължи и изборът му за менюто на астронавтите.


            За отглеждането на морското водорасло се изискват строго специфични природни условия, които да осигуряват определена температура на въздуха и водата, определена влажност на въздуха, определен брой слънчеви дни. Докато в Чили и Нова Зеландия Spirulina Platensis се отглежда при естествени условия, в Гърция водораслото расте изкуствено, в инсталация, създадена от двама приятели от Серес.


Когато през 1991 година Михалис Зулумидис, тогава 25-годишен и Вангелис Кулцакис, на 30 години, се захванали с идеята да разработят инсталация за производството на водораслото, всички ги мислели за луди. Самите те признават, че още от самото начало знаели, че ще е трудно и имали много колебания. Решили да хвърлят монета и само ако монетата застане права да се захванат с проекта. Хвърлили я и... тя застанала права. Тогава започнали.


Изчели всичката налична литература за Spirulina Platensis, работили в тясна връзка с преподаватели от Солунския университет, пътували по света, установили контакти с НАСА, с Европейската космическа агенция, с други производители на водораслото. Купили земя, теглили заеми, построили сложната система от резервоари, басейни, инсталации за следене и поддържане на подходяща среда (казват, че ако циментът, който са излели там се сложи един  върху друг височината му ще е колкото на три кооперации), борили се с бюрокрацията.


Всичко това за цели 12 години, докато през 2003 година успяват да произведат първото количество от ценното водорасло – 350 килограма Spirulina Platensis. И оттогава бизнесът им се разраства като геометрична прогресия – втората година произвеждат 700 килограма, третата 1700, а миналата година 3700 килограма. Но въпросът не е само в количеството. Тяхната реколта от Spirulina Platensis е обявена за най-качествената в света. Одобрена е като еталон от Европейската космическа агенция и не само това – Агенцията има амбицията да отглежда тяхното водорасло не някъде другаде, а на Марс!

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus