Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Грък създаде лаптопа за 100 долара

21 Ноември 2007 / 08:11:35  GRReporter
1177 прочитания

 


“Знанието е сила.”


Френсис Бейкън


 


Развитието на информационните технологии през последните тридесет години помита по пътя си всичко, което се изправи на пътя му. Нито един клон на човешката наука не е напредвал с такива темпове. А колкото са по-бързи темповете, толкова по-труден става животът на хората, за които това развитие е само химера.


И все пак, човешкото желание, знанието да бъде споделено има реални шансове за успех, след като в края на 2005 на Световната среща на високо равнище по въпросите на Информационното общество в Тунис, съвместно с Кофи Анан професор Никълъс Негропонте представя първия прототип на “Лаптопа за 100$”.


Никълъс Димитрис Негропонте е американски архитект и компютърен специалист от гръцки произход, професор в Мичиганския технологичен институт, брат на заместник държавния секретар на САЩ и бивш директор на Националното разузнаване на САЩ – Джон Негропонте. От 2006 г. оглавява фондацията “Един лаптоп за всяко дете”, под егидата на ООН, която се занимава с развитието на проекта “Лаптоп за 100$".


Компютърът, с големината на тетрадка, има много ниско потребление на електричество и може да бъде използвана като обикновен компютър, като електронна тетрадка, конзола за игра и да функционира като телевизор. Детето може да я контролира с бутон от задната част или touchpad отпред.


Лаптопите са с 433 MHz процесор на канадската АМД, флаш памет вместо твърд диск и 4 USB порта. Те ще работят върху операционната система с отворен код.


При сблъсъка си с реалността, обаче, тази великолепна идея претърпява промяна: налага се да се смени името “Лаптопа за 100$”, тъй като се оказва технологично невъзможно да бъде постигната тази цена и машината е наречена ЕксО-1 (ХО-1), с реална цена около 200$. В битката за новите пазари се включват и други групи: Интел разработват собствен вариант на нискобюджетен лаптоп, както и участват в съвместен проект с тайванската компания АСУС.


“Време е вече, да избягаме от проклятието на книгата, електронният начин на разпространение на информация е актуалният и този лаптоп е проектиран, така че да стане четенето по приятно.” – коментира Михалис Блецас, отговорен за проектирането мрежовите комуникации на новия лаптоп.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus