Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Орязаха добавки за тежки условия на работа на 250 000 души

08 Юли 2009 / 19:07:40  GRReporter
899 прочитания

След доклада на компетентните лица, който бе издаден миналото лято, за това кои професии трябва да бъдат премахнати от списъка на опасните за здравето професии, новоназначена комисия това лято ще причисли кои нови професии ще бъдат включени в този списък. Целта на Министерството на заетостта в Гърция е новият списък да влезе в сила от 2010 г. и да включи и новопостъпилите на трудовия пазар.

Това бе обсъдено на заседание, на което присъстваха членове на политическото ръководство и представители на синдикатите. Според доклада на комисията от вещи лица на всички, които са имали професии характеризирани като вредни за здравето (около 200 000-250 000 души), но вече се счита, че тези професии не трябва да се считат като такива, ще им бъде намалена заплатата между 50 и 200 евро месечно, ще работят допълнителни пет години, за да излезнат в пенсия и ще им бъдат намалени пенсиите до 20%.

Измежду професиите, които се обсъжда да бъдат изкарани от списъка са всички тези, които се занимават с производство на лекарства, на козметика, на парфюми, на ветеринарни лекарства, гладачките, перачите, радио-техници, сервитьори, контрольори на автобуси, касиери в супер-маркети, продавачи на едро от Централния пазар за зеленчуци в Атина, камериерки, сладкари и фурнаджии, служители в офисите на заводи за метал и производство на петрол.

Измежду професиите, които се готвят да влезнат в новия списък на нездравословните са: шофьори на метро и работещи в подземните помещения на метрото, санитари, работещи като носачи на носилки в болниците, медицински сестри, ядрени лекари, заварчици, леяри, шофьори на пожарникарски коли, служители в подземните телекомуникационни мрежи, работещи в пожарната и спасители, служители в подземни станции на електрическите централи, където има голямо облъчване, нощни пазачи, чистачки на четиричасов работен ден при един или повече работодатели, носачи в хотелите.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus