Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Една година обща борсова платформа между Гърция и Кипър

22 Ноември 2007 / 08:11:28  GRReporter
708 прочитания

Навърши се една година от старта на Общата борсова платформа между фондовите пазари в Атина и Никозия. За този кратък период моделът се доказа като един от най-успешните в международен план. Общата платформа позволява на участващите страни да запазят независимостта си, като предоставя на инвеститорите обща точка за достъп и прави анализ на сътрудничеството, що се отнася до приходите и оперативните разходи на двете страни.


Съвместната работа на гръцката и кипърската борси доведе и до разработването на обща технологична инфраструктура - платформата за борсови транзакции ОАСИС и системата за придобиване и ликвидация на нематериални активи САТ.


Общата платформа носи ползи и за двете страни, както е видно и от данните им за тази една година: почти 21,7 % от ежедневната търговска дейност на кипърския пазар ( приблизително равна на 7,6  млн. ?) се осъществила от членове на Атинската фондова борса, докато 0,9 % от ежедневната търговска дейност на гръцкия пазар ( приблизително равна на 7,8  млн. ?) се осъществила от членове на Кипърската фондова борса(КФБ). Валутата, използвана при търговията на общата платформа, е еврото, въпреки че то все още не е въведено като официално разплащателно средство в Кипър. Очаква се страната да влезе в еврозоната от 1 януари 2008 г.


Освен това, ползите за кипърския фондов пазар от използването на Общата платформа засягат почти всички страни от неговата дейност. По специално:


-         Пазарната капитализация на КФБ се покачи с 106 % за периода на действие на Общата платформа, като на 31.10.2007 г. стигна до ? 23.1 млрд. (за сравнение, на 30.10.2006 г. тя е била ? 11.2 млрд.


-         Дневното средно ниво на стойността на сделките на КФБ за периода 30.10.2006 г.-30.10.2007 г. стигна ?17.98 млн., от ?8.8 млн. за периода 01.01.2006 г.-25.10.2006 г.


-         Участието на чужденци на КФБ, също се увеличи, като достигна 9,9 % от общата капитализация на кипърския борсов пазар, при ниво от 3,6 % за предишната година.


 


В заключение, само можем да кажем, че за последната една година нищо изненадващо не се е случило на борсовия пазар, както е видно и от коментара на Илиян Скарлатов, брокер в "София интернешънъл секюритиз", пред електронното издание за борсовите пазари на Дневник.bg:


 


“Тази консолидация се отрази изключително благоприятно на кипърския капиталов пазар. Обединяването на балканските борси е идея, която се обсъжда от края на деветдесетте, като основните аргументи, които се посочват, са окрупняване на фондовите пазари, повишаване на ликвидността и разширяване на инвеститорския спектър. В този контекст може да се каже, че това е първата стъпка в тази насока и другите балкански борси вече могат реално да видят какво се е случило и какви са били ползите за една сравнително малка борса, каквато е кипърската.”

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus