Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ръкопис продължава да разкрива древни тайни

22 Ноември 2007 / 08:11:07  GRReporter
2379 прочитания

За пореден път съвременната наука доказва, че прогресът е един безкраен процес: след като през 1906 г. датският филолог и историк Йохан Лудвиг Хайберг (1854-1928), изважда на бял свят текстове на древногръцкия учен Архимед (284-212 г. пр.н.е.), проучването на литургическия сборник от 13 в. продължава през 2002 г., като добавя и текстове на древногръцкия политик и оратор Хиперид (390-322 г. пр.н.е.), а в началото на тази година американски учени откриха, благодарение на нови оптични и цифрови технологии, текстове с философски коментари върху “Категориите” на Аристотел, чието авторство вероятно може да бъде приписано на Александър от Афродизия (кр. на II-нач. на III в. н.е.).


 


Палимпсестът е пергаментен ръкопис, в който първоначалният текст е измит или изстърган и върху него е написан друг текст. Повторната употреба на един и същ пергамент през Средновековието се е налагала заради високата цена на материала. Следите от заличения текст понякога могат да се видят с просто око, а в други случаи — да се възстановят по различни фотографски или химически начини.


 


От 1920 г. ръкописът стои забравен в парижкия апартамент на колекционер на ръкописи и неговите наследници. През 1998 г. собствеността върху ръкописа е оспорена пред федералния съд на щата Ню Йорк в делото “Гръцка православна патриаршия срещу аукционната къща Кристис”. В някакъв момент, в миналото Палимпсестът е бил оставен в библиотеката на манастир в близост до Йерусалим, който е бил купен от Патриаршията през 1625 г., те настояват че ръкописът е откраднат през двадесетте години на XX в. от един от техните манастири. Съдията се произнася в полза на “Кристис”, поради липса на достатъчно доказателства и “Палимпсестът на Архимед” е закупен срещу 2 мл. Долара от анонимен колекционер, работещ в сферата на информационните технологии.


 


От януари 1999 г. безценният ръкопис се намира в Музея на изкуството “Уолтърс” в Балтимор (САЩ), където е оставен за консервация, реставрация и проучване. Д-р Уилям Ноел, завеждащ отдела “Ръкописи” на “Уолтърс” споделя: “Когато откриеш един текст под палимсест, си мислиш, че си открил нещо ценно, а ако откриеш втори си адски изненадан. Ако откриеш и трети – това вече е изключително събитие.”.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus