Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция пристъпва към раздържавяването на националните компании за петрол и за природен газ

02 Август 2009 / 14:08:11  GRReporter
1404 прочитания

Нов проектозакон предвижда сливането на двете компании и намирането на стратегически инвеститор в тях, като гръцката държава ще запази 51 процента от акциите в тях

Гърция има намерение да раздържави националните компании за петрол и за природен газ, съобщи министърът на развитието Костис Хадзидакис. От изявлението му става ясно, че като начало двете компании ще се обединят, а в последствие за тях ще се търси стратегически инвеститор, който да закупи 49 на сто от акциите, а останалите 51 ще останат собственост на гръцката държава. Според министърът към обединението ще се пристъпи най-късно до края на годината, след като бъде приет и съответен закон, който в момента министерството подготвя. Костис Хадзидакис заяви, че правителството ще гарантира, че реформите в двете компании ще се извършат без да бъдат накърнени нито интересите на държавата, нито на работещите в двете компании - ДЕПА и ДЕФТА.

Министърърт на развитието обяви, че е голям оптимист за намирането на стратегически инвеститор в новата компания, тъй като тя ще има привилигеровано положение при извършването на петролните проучвания в Егейско море, който също ще бъдат дефинирани с новия закон. Костис Хадзидакис заяви, че проучванията и добиването на петрол в Егейско море ще стават със строгото спазване на условията за екологичната чистота на водния басейн, при пълно спазване на научните норми и на националните интереси на Гърция. За тази цел ще бъде създадена национална комисия, в която ще участва и министърът на външните работи Дора Бакояни.

Гръцкият министър на развитието Костис хадзидакис беше един от двигателите на успешната приватизационна сделка за бившия национален авиопревозвач Олимпик, който бе продаден на Marfin Investment Group след дългогодишни неуспехи на гръцките правителства да се оттърват от него. Икономическите анализатори дават големи шансове за успех и на плана му за приватизирането на неционалните компании за петрол и природен газ.

 

Категории: гърция приватизация природен газ петрол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus