Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Множество пожари вилнеят в различни части на Гърция

04 Август 2009 / 14:08:18  GRReporter
998 прочитания

Гръцките пожарникари локализираха два големи пожара на полуостров Пелопонес, съобщават от противопожарната охрана на страната.

Около 80 пожарни, шест самолета и въртолет се бориха с пожарите, които избухнаха в областта около Коринтос, отстояща на около 100 км. от Атина.

В друга част на Пелопонес, област Аркадия, също се води битка с огнената стихия. В помощ на огнеборците освен три самолета и два въртолета са се включили и множество местни жители. За сега този пожар не е потушен.

Множество пожари бяха регистрирани през последната седмица в Гърция. Огъня не подминава и островите, които през август са пълни с хора. Един от най-големите бушува на остров Закинтос. Много екзотични видове животни са се оказали застрашени от пожарите и са били спасявани.

Към настоящият момент няма съобщение за пострадали, както и няма нанесени щети в жилищни райони.

Следва да се отбележи, че Генералният секретариат на гражданска защита е издал изявление за риска от пожари, но на първо място хората трябва да са по-отговорни и да избягват прояви на открито, които могат да предизвикат пожар поради небрежност, като палене на сухи треви и клони, използването на машини които предизвикат появата на искри /триони, заваръчна техника и т.н./, както и да хвърлят на земята своите все още не загаснали цигари.  Също от гражданска защита, съветват държавните ведомства, общините да взимат бързи и адекватни мерки за справяне незабавно със всякакви инцидентни пожари.

От няколко дни риска за пожари е много висок,  рисковата категория е 4 и най-застрашени области са: Атина, Източна Атика, Западна Атика, Пирея, Евия,  Хиос, Самос и др.

Температурите са високи, разстителноста и достатъчно суха, а вятърът е силен, като към настоящият момент е със сила 19 км/h. Всичко това предвещава не само горещо лято, но и много голяма борба с огнената стихия.

Диляна Иванова

Категории: КартаНовини от Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus