Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Евросъюзът отново заяде Гърция за боклука

05 Август 2009 / 16:08:02  GRReporter
1063 прочитания

В писмо до гръцкото правителство, се отбелязва, че трябва да се вземат сериозни мерки по темата за опазване на околната среда. Писмото е изпратено от Генералната дирекция на Европейският съюз, и е подписано от директора на „Регионална политика", г-н Дирк Ампнер и ръководителят на отдела за околна среда, г-н Карл Фалкенберг и е адресирано до министрите на икономиката и финасиите, г-н Янис Папатанасиу, вътрешните работи г-н Прокопис Павлополус, г-н Георгиос Суфлиас, както и до председателя на междуведомствената комисия г-н Атанасиос Накос.

Авторите на текста характеризират ясно, но точно, че досегашните методи за преработка на отпадъците са остарели и трябва нов подход, като комисията очаква действие във връзка с управлението на отпадъците в Атика. Според писмото, сметището не може да се справи ефективно и да даде едно дългосрочно покриване на нуждите за преработка на отпадъците. Ето защо е добре правителството да насърчи развитието на новите технологии в този процес, като топлинна обработка с висока енергийна ефективност.

Членовете на комисията отбелязват, че съществуващите депа имат ограничен „живот", което изисква незабавно прилагане на нови решения за по-ефективно и динамично участие на властите в решаването на проблема. Необходима е повече политическа воля, в противен случай, Комисията предупреждава за риска от загуба на средства от Европейският Съюз и „други нежелани реакции".

Въпреки усилията, на Европейският съюз, месните власти трябва да се справят с желанието за замразяване на проектите за строеж в Граматико и Каратея, На първо място трябва да се убеди обществото в нуждата от реализиране на тези модерни проекти, както и показване на нови технологии като например термична обработка, които ще гарантират опазване на околната среда, за да може почвата и водите в Атика да останат чисти.

В същото време на полуостров Пелопонес липсва ясна организация за събиране на отпадъците, и са регистрирани около 400 незаконни сметища, за които Гърция ще плаща огромни глоби.

Диляна Иванова

 

Категории: РаботаПолитикаНовини от Гърция Европейски съюз Граматико сметище отпадъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus