Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Специален прокурор ще се бори с иманярството в Гърция

01 Декември 2007 / 08:12:12  GRReporter
2219 прочитания

“Иманярството се счита за третата по печалби нелегална дейност в световен мащаб, след търговията с оръжие и наркотици.” - това заяви вчера на пресконференция в Атина, гръцкият министър на културата Михалис Ляпис, на която обяви, че в най-скоро време ще внесе за гласуване в парламента новия закон за културно-историческите паметници. Той се отнася до всички движими паметници от античността до наши дни, които са придобити, чрез “кражба, присвояване, незаконни разкопки или вдигане (от дъното на море, езеро, река и др.), или са пренесени нелегално в страната или чужбина”.


В основни линии, законопроектът остава същия като обявения от бившия министър на културата Георгиос Вулгаракис, но все пак има и някои изменения.


Предвижда се да се назначи специален прокурор по опазването на културни ценности, “с цел систематичното сътрудничество на администрацията и прокуратурата”. Друго допълнение е “преследването и наказването на такъв род постъпки, съгласно гръцкото законодателство, независимо от това къде се осъществила престъпната дейност – на територията на Гърция, или в чужбина”. Също така се предвижда вдигане на забраната за използване на личните данни, когато става дума за престъпления, свързани с иманярство, както и за фалшифициране на паметници.


Всеки който внася, или изнася копия или реплика на паметник на културата се наказва със затвор от минимум една година, а предлагащият ги като оригинали се наказва с минимум две години затвор. Чрез този законопроект Атина смята да укрепи институцианално борбата с иманярството, защото както призна министърът на културата, тази най-важна дейност се разглеждала от службите на министерството като второстепенна. Законопроектът ще бъде внесен за гласуване в гръцкия парламент през януари. В близките дни Ляпис започва кръг от преговори с европейските си колеги по този въпрос и основно с италианския си колега, защото “Италия е държавата, която най-резултатно защитава богатата си традиция и културни ценности и нейният опит ни е нужен”, заяви още гръцкият министър на културата.


            Междувременно гръцката дипломация, съвместно с правосъдното ведомство показа, че резултатите , когато става дума за културно-исторически паметници са нещо относително. Поради давност на извършеното престъпление гръцкият съд свали обвиненията срещу Марион Тру, бивш куратор на музея “Джон Пол Гети” в Малибу. Срущу нея бяха повдигнати обвинения за незконно присвояване на античен предмет за целите на музея. Кражбата е била извършена през периода февруари 1992 г. – август 1993 г. В началото на 2007 г. гръцката държава успя да си върне златния елинистически венец от IV в. пр.Хр., но не успя да осъди Марион Тру.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus