Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Строги мерки за борба с педофилията

05 Декември 2007 / 08:12:03  GRReporter
1944 прочитания

Нов проектозакон за борба с престъпленията срещу деца предвижда въвеждането на строги наказания за престъпниците като доживотен затвор за изнасилвачи-рецидивисти и премахването на поверителността на личните данни за извършителите на престъпления. По време на обсъждането в парламента министърът на правосъдието Сотирис Хадзигакис подчерта необходимостта от приемане на по-строга законодателна рамка за защита на децата от разрастващата се в световен мащаб вълна на педофилски прояви. „В Гърция детската проституция и порнография заемат важна част от дейността на организираната престъпност”, заяви министърът. Той обяви предстоящото внасяне на проектозакон, който предвижда снемане на поверителността на личните телефонни разговори и елетронните данни, при разследване на престъпления, свързани с търговия с деца, детска проституция и детска порнография. Освен това, се подготвя и законопроект за съставянето на учреждение, което ще има грижата за деца, станали жертва на сексуален тормоз, или насилие.


По данни на Института за здравето на детето, 11 % от момчетата и 15 % от момичетата са жертва на сексуален тормоз. Изследвания за периода 1980-1993 г. показват, че извършителите са от различни социални слоеве, като съответно 75 % от тях са хора от роднинския кръг, или имат пряка връзка с деца. Друг обезпокояващ факт е, че от 100 деца, които са претърпели някакво насилие, само 15 подават жалба за извършеното, а от тези случаи, едва 20 % стигат до съд.


В момента гръцкото законодателство предвижда наказание затвор от 5 до 20 години за изнасилване. В новия законопроект се предлага при изключително тежки случаи на изнасилвачите-рецидивисти да се отнема свободата до живот. Също така се предлага за тежките случаи имената на престъпниците да бъдат съобщавани публично. “Трябва като едно организирано общество да изпратим послание за големия ни дълг към децата, които сме длъжни да предпазваме от опасностите на търговията с хора, детската проституция и порнография. Модернизираме законовия си “арсенал”, не само за да отговори на настоящата ситуация, а и за да посрещнем готови нейното развитие”, добави още г-н Хадзигакис.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus