Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцки учени изследват картини за признаци за климатични промени

08 Декември 2007 / 09:12:05  GRReporter
5534 прочитания

            Живите цветове на залезите в картините на Джоузеф Търнър, невероятното съчетание на цвят и светлина, повлияли на Импресионизма, са нещата, които ни възхищават и до днес. Но дали биха могли да помогнат на специалистите по глобалното затопляне да проследят протеклите климатични промени?


            Група гръцки учени изследва цветовете, използвани в повече от 500 картини, изобразяващи залези, включително и доста платна на Търнър. Надеждата на проучването е да се получи повече информация за охлаждащия ефект в следствие на големи вулканични изригвания. Чрез по-ясното разбиране на миналите промени в климата, те се стремят да подобрят компютърните модели на бъдещите промени.


            Христос Зерефос, който ръководи проекта към Националната обсерватория в Атина, заявява, че това вероятно е първото по рода си изследване на предмети на изкуството за признаци на климатични промени. “Първоначалната идея дойде от забелязаното, повишено почервеняване в цветовете на залезите, като следствие от големи вулканични изригвания, и по специално на Кракатау (вулкан в Тихия океан; най-известно голямо изригване – 1883 г.)”, добавя още Зерефос. Учените изследват творби рисувани около големи изригвания за да измерят какво е нивото на естествено замърсяване от издигналия се в небето облак.


            Джеймс Хамилтън, куратор на Университета в Бирмингам, който е публикувал няколко книги върху творчеството на Търнър, обаче коментира, че въпреки твърденията на художника, че предава това, което вижда,  е опасно да се разчита абсолютно на художествената интерпретация. Авторите на изследването отговарят, че резултатите са подкрепени и от независими исторически източници и доказателства, като например нивата на вулканичен прах запазени в ледените ядра.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus