Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Над 1 700 000 имигранти в Гърция през 2007

19 Декември 2007 / 07:12:54  GRReporter
1293 прочитания

“Демографското бъдеще на Европа” е проучване на Европейската комисия, според което през 2007 г. имигрантите в Гърция са достигнали 1 070 000. Тенденцията, отбелязана в изследването е през 2030 г. те да надхвърлят 2 049 000 души, а през 2050 г. – 2 750 000 души. На Световния ден на емигранта стана ясно, че Гърция е влезнала трайно в списъка на “мултикултурните” общества.


“Предизвикателствата, с които ще трябва да се справи Гърция през следващите години са запазването на посоката на развитие в съчетание с осигуряването на социален мир. Нашата държава е изправена пред сериозен демографски проблем. За да се запази през следващите години днешният икономически комфорт, ще трябва да стигнем до 2,1 раждания на двойка. За съжаление, броят на ражданията в момента е 1,3-1,4 деца. Това означава, че трябва да влезнат още хора в държавата. Тоест става дума за навлизане на имигранти, но не безконтролно влизане. Ако броят им е по-голям, от този който гръцкото общество може да приеме, ще се стигне до социално напрежение”, заявява г-н Александрос Завос, председател на Института по миграционна политика.


В Гърция съществува Национална комисия за социалната интеграция на имигрантите, в която участват всички партии и социални партньори. Освен това, вече влиза в действие цялостната програма за социална интеграция на емигрантите “Естия”(“Огнище”), в която ще бъдат вложени 20 млн. евро, 80% от които ще бъдат дадени от Европейския съюз. В рамките на тази програма ще бъдат обучавани държавни чиновници за работа с имигранти, както и ще бъдат създадени структури със служители, които знаят родния им език, или такива, в които ще работят имигранти.


Г-н Завос заяви още, че европейският комисар по въпросите на вътрешните работи и правосъдието и заместник-председател на Европейската комисия, г-н Франко Фратини настоява за прилагането на т.нар. “синя карта” за имигранти, които могат да бъдат определени като ценни. За сравнение, 50 % от имигрантите с висше образование, които произхождат от Северна Африка и Близкия и Средния Изток, живеят днес в САЩ и Канада, а Европа приема 85 % от необразованите имигранти.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus