Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция намалява наполовина вредните емисии на газовете

21 Декември 2007 / 07:12:48  GRReporter
1310 прочитания

Министърът на околната среда, градоустройството и обществените строежи Георгиос Суфляс заяви, че гръцкото правителство ще покрие целите залегнали в протокола от Киото, относно вредните емиси на газове в атмосферата. Той добави също, че Гърция ще намали наполовина допустимите стойности в 150те, действащи на нейна територия предприятия за периода 2008-2012 г. Първоначалните планове за Европейския съюз са предвиждали намаляване от порядъка на 8,9 %, но сега тези стойности ще бъдат удвоени до 16,6 %. “Увеличаването е резултат на консултации с ЕС, който смята да намали изхвърлянето на вредни газове до 20% до 2020 г.”, заяви г-н Суфляс. “В рамките на Протокола от Киото, Гърция е поела задължението  средното ниво на покачване на емисиите на вредни газове за периода 2008-2012 г. да не надвиши 25 % в сравнение с 1990 г.”, добави още министърът. Според националния план, който има одобрението на ЕС, изхвърлянето на вредни газове ще превиши 25 % до 2007 г. като постепенно намалява до 2012 г. Това ще бъде резултатът на вече предприетите мерки.


Въпреки тези твърдения, гръцкият клон на “Грийнпийс” продължава борбата си с министерството на околната среда да се предприемат по-сериозни мерки в тази насока. Данните на природозащитната организация показват, че ако Гърция не предприеме такива мерки то през 2012 г. емисиите ще бъдат 34,7 %, а не поставените за цел 25 %.


И все пак , в Гърция наистина се предприемат мерки за борба с климатичните промени: засилени проверки, поощряване на използването на възстановяеми източници на енергия, планове за конкретни действия срещу замърсяването на въздуха в големите градски центрове, използване на природен газ както и на незамъсяващи околната среда превозни средства.


Може би най-резултатната мярка, наред с използването на възстановяеми източници на енергия, е пестенето на енергия. Използването на топлинна енергия в сградите е една от основните причини за проблема. Било заради възрастта на сградите, било заради конструкцията им, но там се прахосват значителни количества енергия. Система, базирана на новите технологии, обаче, е на път да промени тази картина.  Разработеният, от гръцката фирма Energy-Sp, модел позволява на потребителите да следят “енергийното поведение” на сградите и на уредите, произвеждащи топлинна енергия, или да правят реални тестове, тренировки и симулации на ситуации, чрез Интернет. Тази система допринася за драстичното намаляване на използваната енергия, за по-доброто разбиране на “енергийното поведение” на сградите, за опазването на околната среда и за пренасочването на енергийните услуги. Методът, по който работи системата е приложен вече в повече от 300 сгради в Гърция и Америка.


 


 


Протоколът от Киото е подписан през декември 1997 г., в изпълнение на рамковия договор за климатичните промени приет на конференцията на ООН в Рио де Жанейро през 1992 г. Той влиза в сила на 16 февруари 2005 г., като налага на 142 развити страни, които са го ратифицирали, да намалят до 2012 г. изхвърлянето на шест вредни газове, виновни за парниковия ефект и глобалното затопляне, с 5,2 % в сравнение със стойностите от 1990 г. На завършилата преди седмица среща на ООН за промените в климата на индонезийския остров Бали, трябваше да се изготви обща рамка на споразумение, което трябва да наследи Протокола от Киото, изтичащ през 2012 г. За съжаление, до споразумение не се стигна, тъй като САЩ, Китай и Индия блокираха взимането на решение.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus