Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Земетресение 6,5 по Рихтер в Пелопонес

06 Януари 2008 / 09:01:02  GRReporter
2363 прочитания

            Земетресение 6,5 по скалата на Рихтер разлюля тази сутрин южна Гърция в 7,14 часа местно време. Геологическата служба на САЩ определи епицентъра му на 150 километра югозападно от столицата Атина, в района на село Леонидио в областта Аркадия в Пелопонес. Трусът бе усетен в цялата територия на страната, особено сиен бе в южна Гърция, в столицата Атина, остров Крит, северна Гърция и дори в южна Италия.


            Според Геодезическия институт на Атинския университет земетресението е станало на дълбочина между 70 и 80 километра и поради тази причина не се очаква активна следсеизмична дейност. Според директора на института Георгиос Ставракакис ако земетресението беше по-плитко, на дълбочина 15-20 километра, щеше да последва още един трус от порядъка на 6-та степен по скалата на Рихтер и щеше да има големи разрушения. На този етап властите са спокойни, говорят за разрушения само на стари, необитаеми къщи в близост до епицентъра. Много хора са усетили два труса, но сеизмолозите твърдят, че става дума за един трус с продължителност 20 секунди.


            Огнището на земетресението е същото, което през януари 2006 предизвика труса от 6,9 по скалата на Рихтер във водите около остров Китира. Известно е на сеизмолозите и от време на време се активизира без да причинява големи щети.


            Гърция се намира в един от най-земетръсните райони в света. Повече от половината сеизмологична активност в Европа се регистрира на гръцка територия.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus