Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Залесяването на Атина

13 Януари 2008 / 13:01:27  GRReporter
1294 прочитания

            В ранната неделна сутрин в атинското предградие Неа Пендели цари необичайно оживление. По иначе спокойните през уикенда улици се движат много коли, има полиция, но няма напрежение, а хората са някак си по-усмихнати и ентусиазирани от обикновено. Неа Пендели беше едно от атинските предградия, които бяха заплашени да пострадат от огненото бедствие през миналото лято и пламъците буквално спряха до оградите на последните къщи. Около 6 месеца по-късно планината Пенделис, в чиито поли се намира предградието е черна от изгорелите дървета.


            Именно в тези околности на гръцката столица днес започна кампанията по залесяването на Атина под надслова „Пусни корени в Гърция”. Тя се организира от Гръцко-американския национален съвет, независимото движение за залесяване „Не забравям – залесяване сега” и от общината в Неа Пендели. За да посадят своето дръвче в Пенделис се стекоха стотици семейства от околността, училища, скаутски организации, екологични организации. Кампанията е по инициатива на президента на EasyGroup Стелиос Хаджийоану (на снимката вдясно), който лично наглеждаше организацията й. Участваха дипломати, журналисти, представители на различни министерства.


            „Хорат откликнаха с ентусиазъм на нашия призив да дойдат и с ръцете си да засадят по едно дърво, защото така ще чувстват планината още повече като своя”, каза координаторът на Гръцко-американския национален съвет в САЩ Теодорос Спиропулос. Наистина, атиняни винаги са се гордеели с планината Пенделис, защото с нейния мрамор е построен атинския Партенон. Организаторите казаха също, че възнамеряват кампанията „Пусни корени” да излезе извън границите на Гърция и да обхване и други страни, които са пострадали от пожари, включително и България.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus