Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Критският университет заплашен със затваряне

16 Януари 2008 / 07:01:43  GRReporter
1264 прочитания

Управата на Критския университет протестира срещу обвиненията отправени по време на проверките в учебното заведение срещу 26-има членове на предишната администрация и преподаватели. Сред обвинените е включително и бившият ректор – Христос Николау. На преподавателите се приписват злоупотреби с пари от еврофондовете, отпуснати на учебното заведение и са призовани да платят 4,8 млн. евро. Почти всички университети в Гърция: използват средства от еврофондовете, за да се покриват функционалните си нужди, тъй като бюджетните средства от страна на Министерство на образованието се бавят. Версията, която поддържат г-н Николау и сътрудниците му е, че единственото което са правили е да покриват ежедневните нужди на учебното заведение, чрез всички налични средства, тъй като бюджетът на образователното ведомство не се справя със задачата.


Обвиненията бяха отправени още през март 2006 г., като тогава броят на обвинените бе 16 преподаватели. Липси във финансите на университета не бяха констатирани, но стана ясно, че професорите са покривали преките нужди на учебното заведение със средства, отпуснати за академични изследвания, заради закъснения при получаването на средствата, предвидени от държавния бюджет. Ревизорите прецениха, че 16-имата са злоупотребили, тъй като тези пари били отпуснати изключително за изследователски цели. Скандалът в академичната общност се задълбочи още повече, тъй като много често ректорите на висшите учебни заведения са принудени да покриват преките финансови нужди на своите учреждения от изследователските фондове, тъй като държавните субсидии не се получават навреме.


Въпреки, че случаят се намира от години в съда, финансовият ревизор от Сдружението на лицензираните счетоводители, направил първите проверки, наскоро отправи нови обвинения срещу работещи в техническата служба на Критския университет. Очаква се на общо съвещание с участието на заместник-министрите на финансите - Андонис Безас и на образованието – Спиридон Талядурос, както и на ректорския съвет на висшето училище да бъде намерен изход от кризата. От Критския университет  предупреждават, че ако правителството не разреши този въпрос и ако обвиненията срещу 26-имата не бъдат незабавно оттеглени, то тогава Академичният съвет ще предложи на ректора – Йонаис Паликарис, да затвори университета за неопределено време.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus