Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

След Лондон и Атина обяви война на найлоновите торбички

16 Януари 2008 / 15:01:30  GRReporter
1356 прочитания

            Чантите с надпис „Аз не съм найлонова торбичка” се появиха най-напред през есента в Лондон и станаха супер хит. За лондончани те бяха като любов от пръв поглед – видяха ги и ги изкупиха веднага. Тази пролет, на първи март, същите чанти ще направят премиерата си в Атина и е много интересно как гърците ще реагират на тях.


            Кметът на Атина Никита какламанис съобщи, че общината е поела инициативата и е започнала поредици от разговори с представители на големите вериги супермаркети, на сдруженията на търговците на едро и на дребно и на производителите, така че в началото на март тези чанти да влязат трайно в живота на атиняни. Чантите са произведени от екологична материя и ще могат да се използват многократно.


Клиентите на супермаркетите доброволно могат да си ги купуват, като цената им ще е много по-ниска от тази на найлоновите торбички. Цената на найлоновите торбички се съдържа в цената на стоките и клиентът я плаща без да знае. Статистически е доказано, че една найлонова торбичка се произвежда за една секунда, употребява се 15 минути, а се абсорбира обратно в природата за 10 до 50 години. Цената й зависи от цената на петрола и годишно изхвърляме на боклука 300 милиона евро.


В Гърция съществува закон за стимулиране на многократната употреба на найлоновите торбички от 2001 година, но не се прилага. Атина предприе инициативата за война на найлоновите торбички като част от участието се в сдружението на 40-те големи градове в света срещу глобалното затопляне. С40 работи в сътрудничество с Clinton Climate Initiative и в него влизат такива мегаполиси като Ню Йорк, Москва, Лос Анджелис, Лондон, Чикаго, Буенос Айрес, Лагос, Ханой, Берлин, Рим, Варшава.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus