Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърците откриват електронната търговия

18 Януари 2008 / 07:01:01  GRReporter
2901 прочитания

С настъпването на новото хилядолетие, се покачиха не само темповете на развитие на новите технологии, но и се повиши навлизането им в ежедневните ни дейности. Било то за забавление, или за работа все повече хора използват редовно Интернет. Естествено е тогава и Гърция да се впише във всеобщия „онлайн” бум.


Общо 1 млн. посетители от Гърция са били обслужени от  електронните магазини из кибер-пространството, като оборотът вече достига десетки милиони евро. По данни от статистическото проучване „Web Id” на фирма Focus-Bari, проведено сред жители на континентална Гърция и о. Крит на възраст между 13 и 70 години, става ясно, че най-предпочитания сайт за онлайн пазаруване е бил Plaisio.gr (http://www.plaisio.gr) с 535 000 посетители. Следват e-shop.gr (http://www.e-shop.gr) с 426 000 посещения. Този сайт започна с продажба на книги, чрез Интернет, като по-късно добави и други продукти, предимно свързани с компютри и периферия, а и електронни забавления. На трето място е Интернет-аукционът e-Bay (http://www.ebay.com, http://www.ebay.co.uk, http://www.ebay.de) с 247 000 потребители от територията на Гърция. В първата петица се намират и Multirama.gr (http://www.multirama.gr) – 189 000, онлайн „офисът” на самолетната компания easyJet (http://easyjet.com/el/kavie/index.asp) – 187 000, известната интернет книжарница Amazon.com (http://www.amazon.com) и Shop21.gr (http://www.shop21.gr), с по 113 000 посетители.


Колкото до типовете стоки, който се намират в оборот при виртуалния „шопинг”, отговор ни дава изследването на AGB-Nielsen, проведено през последните два месеца на 2007 г. с доброволното участие на 28 000 потребители. На първо място, това са компютри и периферия, както и услуги за достъп до Интернет (75,9 %), следват билети и туристически услуги (45,2 %), книги и списания, които миналата година бяха на второ място, (36,6 %), електронни уреди (35,6 %) и продукти, свързани с мобилните комуникации (18,6 %).


Много фирми откриват, че електронните магазини не винаги са идеалното място за покупка, а място за излагане и промотиране на стоки, за които посетителите получават допълнителна информация, след което си ги купуват от нормалните магазини. Този факт е в сила за широка гама продукти, от автомобили, до банкови услуги. Прави впечатление и „консерватизма” на гръцката онлайн търговия, тъй като почти всички магазини поддържат единствено версии на гръцки език, без да се възползват от трансграничната същност на Световната мрежа.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus