Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Сградите в Гърция по-шумни от допустимото

18 Януари 2008 / 08:01:33  GRReporter
1386 прочитания

Изключително обезпокояваща за човешкото здраве по мнението на учените е ситуацията с шумовото замърсяване в големите градски центрове. Липсата на законова рамка, както и на административен контрол, поставят този вид замърсяване на едно от първите места на заплахите за човешкото здраве. Освен последствията за слуха и нормалното функциониране на съня, учените твърдят, че то влияе отрицателно и върху физическото и психическото състояние на хората, чрез повишаване на стреса. Най-податливата група са хората, които страдат от някаква болест, или са физиологично предразположени към завишените стойности на шумовия фон.


По време на семинар, организиран от Техническата камара на Гърция за последствията от шумовото замърсяване за градските центрове, по-голямата част от лекторите отбелязаха факта, че наблюдението на нивата на шумовия фон в градските центрове на страната е недостатъчно.


Прилагането на Европейската директива 49/2002, която предвижда картографиране на нивата на шумовия фон и предприемане на мерки в градските райони, закъснява в Гърция с чест месеца.  По думите на представител на дирекция „Контрол на атмосферното замърсяване и шума” към министерството на околната среда, това забавяне се дължи на „административни фактори”.  Паралелно с това стана ясно, че при повечето от констатираните нарушения, било то нощни заведения, кафенета и др., не следва незабавно „запечатване” от общинските и областните служби, ако изобщо се стигне до проверка на споменатите заведения.


В същото време, професорът от Националния политехнически университет на Гърция, Георгиос Камбуракис, подчертава липсата на елементарни мерки за звукоизолиране на сградите и въпреки, че държавата говори за необходимостта от проучвания на състоянието на шумоизолацията за издаването на разрешително за строеж, то в действителност никой не го прави.


Съгласно данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, почти 50 % от гражданите на страните-членки, т.е. над 330 млн. души, живеят в райони, където нивата на шума надвишават нормалното, а 15 % - в райони, с превишени най-високи норми на поносимост.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus