Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Почина Архиепископът

28 Януари 2008 / 18:01:50  GRReporter
1213 прочитания

            Тази сутрин в 5,15 часа издъхна в къщата си архиепископът на Атина и цяла Гърция Христодулос. Свещеникът, който страдаше от напреднала форма на рак на черния дроб с разсейки в дебелото черво бе пожелал да се възползва от правото си да посрещне смъртта в дома си и не пожела да бъде преместен в болница за интензивно лечение.


Тялото му е изложено на тридневно поклонение в Митрополитската църква в Атина, която ще бъде отворена за поклонение по 24 часа на ден. Вярващи от цяла Атина още от сутринта образуваха огромни опашки пред храма. Малко след обед започнаха да пристигат и първите автобуси от провинцията с граждани, които искат да се сбогуват с Христодулос. Около 14,00 часа пред ковчега на архиепископа се поклониха министър-председателят Костас Караманлис и съпругата му Наташа.


От днес в Гърция е обявен четиридневен национален траур, а денят на погребението, четвъртък 31 януари е обявен за неработен. Във всички обществени сгради в страната националният флаг е свален наполовина. Христодулос ще бъде погребан с почести на държавен глава.


Днес Светият синод на гръцката православна църква определи 7 февруари за деня, когато ще бъде избран наследникът на Христодулос. Според църковните правила Светият синод ще заседава до 48 часа без прекъсване, за да избере новия архиепископ на Атина и цяла Гърция. В началото на събранието всеки, който иска да се кандидатира за архиепископ трябва да си напише името на бял лист. След това се провеждат три гласувания. В първите две се избира този, който събере абсолютно мнозинство. Ако това не стане, при третото гласуване се избира този кандидат, който събере най-много гласове. Ако двамата кандидати съберат равен брой гласове се тегли жребий.


От Вселенската патриаршия изказаха съболезнованията си за смъртта на Христодулос и обявиха, че Вартоломей ще присъства на погребението му. България ще бъде представена на погребението от трима митрополити - врачанският Калиник, варненският Кирил и неврокопският Натанаил.


Архиепископът на Атина и цяла Гърция Христодулос е роден през 1939  година в Ксанти, Северна Гърция. Завършил е право, теология, френска и английска филология.След смъртта на архиепископ Серафим през 1999 година е избран за архиепископ на Атина и цяла Гърция. Първите му години като архиепископ ще се запомнят с упорството му по въпроса с личните карти, където Христодулос настояваше да бъде записана и религиозната принадлежност. Последните му години начело на гръцката православна църква бяха белязани от личните му недоразумения с Вселенския патриарх Вартоломей.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus