Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Какви професионални умения ще са необходими в бъдеще?

01 Февруари 2008 / 09:02:46  GRReporter
1358 прочитания

Европейският център за развитие на професионалната квалификация ще организира конференция на тема “Умения за бъдещето на Европа”. Тя ще се проведе на 21 и 22 февруари в Солун в конгресния център на организацията.


По време на конференцията ще бъдат представени прогнозни проучвания за търсенето на умения до 2015 г. Те са базирани на данни за наетите кадри и най-важно, на анализ на икономическите и технологични промени като тенденциите за нововъведения и демографските промени. Материалите се отнасят за 25-те страни-членки на ЕС (без България и Румъния) и Норвегия и Швейцария.


Сравнителният паневропейски поглед върху прогнозите разкрива, че икономиките на някои от новите членове се движат в правилната посока на съсредоточаване върху квалификацията на кадрите със съпътстващото го търсене на умения и услуги. И все пак, производството ще остане жизненоважният фактор за наемането на работна ръка, чрез изместване на дейността на изток и на юг в Европа. Във всички сектори се забелязва повишаване на необходимостта от квалификация.


Тези общи прогнози са една от дейностите на Скилснет, мрежата на Центъра за определяне на търсенето на умения на трудовия пазар. Конференцията, също така, ще бъде насочена и към други изследвания, или методи, използвани от Скилснет, които са важни за формирането на стратегия за професионалното образование и квалифициране:


·        Идентифицирането на нови умения, в специализираните сектори на икономическа активност (секторен подход). До 2007 г. проучвания са проведени в областта на туризма, нанотехнологиите и селското стопанство и хранителната промишленост. През 2008 г. мрежата ще се съсредоточи върху здравеопазването и околната среда.


·        Проучване на начините, по които собствениците на компании определят своите собствени нужди от квалифициран персонал (подход, базиран на предприятия).


 

Към края на 2008 г. се оччаква да бъде изнесена нова обща прогноза за търсените умения, отново извършена от Скилснет и съсредоточена този път върху предлаганата за момента работна ръка. Очаква се това изследване да покаже несъответствията между търсенето и предлагането и да разкрие празнотите, по отношение на квалификацията, на трудовия пазар.
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus