Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

В битка за трона

03 Февруари 2008 / 09:02:34  GRReporter
1255 прочитания

            Четири силни кандидатури ще си оспорват мястото на архиепископа на Атина и цяла Гърция идния четвъртък, когато Светия синод на гръцката православна църква се събира, за да избере наследник на покойния Христодулос. Това са митрополитите на Спарта Евстатий, на Тива Йеронимос, на Димитриада Игнатий и на Солун Антим. Нови кандидатури могат да се предлагат и в самия четвъртък, достатъчно е кандидатът просто да напише името си на бял лист хартия.


            Срещите между представителите на клира за уточняване на силите кой към кой лагер принадлижи започнаха още веднага след погребението на архиепископ Христодулос и предстои да се интензифицират в следващите два-три дни. Общо взето свещениците се обединяват около три изисквания към кандидатите – да не подценяват ролята на Светия синод, да поддържат отлични отношения с Вселенската патриархия и лично с Вартоломей и да ограничат до минимум появите си в медиите. Покойният Христодулос често беше критикуван от колегите си, а и от вярващите, че пренебрегва Светия синод, че е твърде суетен и прекалява с медийните си изяви и най-вече за личния му конфликт с Вартоломей.


            Според устава на Светия синод на гръцката православна църква изборът на нов архиепископ трябва да стане на събранието в четвъртък, независимо колко дълго продължи то. На първото гласуване победителят трябва да събере абсолютно мнозинство от половината плюс един гласа. Ако никой не събере толкова гласове, двамата първи кандидати отиват на втори тур, където победителят отново се опредлеля с абсолютно мнозинство. Ако никой не съберетолкова гласове се отива на трети тур, когато победител е този, който събере повече гласове от другия. Ако и двамата съберат равен брой гласове, се тегли жребий кой от тях да поеме поста на архиепископа.


            При тази процедура гръцките медии определят като фаворити на първия тур митрополитите на Спарта Евстатий и на Тива Йеронимос. Дали обаче някой от тях ще спечели още на първия тур и как ще се прегрупират силите на втория и третия тур все още никой не може да предвиди. Засега задкулисната машина се движи спокойно, но в дните преди избора се очаква войната да избухне с пълни средства. Вече митрополитът на Месиния Хрисостомос обвини Евстатий, че чрез посредници се опитва да го изнудва, за да спечели гласа му в четвъртък. Утре, понеделник, областният прокурор на Каламата извика Хрисостомос да даде обяснения за обвиненията си.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus