Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Атина се стреми от мраморен да се превърне в зелен град

06 Февруари 2008 / 08:02:56  GRReporter
1234 прочитания

Хартата за зелените площи на Атина беше представена от кмета на града Никитас Какламанис. В първата част на документа е отбелязано състоянието на съществуващите зелени площи и се поемат задължения от страна на Общината как да се увеличат те. Втората част се отнася до глобите за нарушителите, унищожаващи, които ще започнат да се прилагат в следващите три месеца.


Съгласно изнесените от общинската администрация данни, на всеки от 907 540 жители на централната част на Атина се пада по 6,84 кв. м зелена площ. Една от основните цели на управата да се отчуждат 248 декара, които да бъдат озеленени. Предвидено е да се изграждят малки градинки по улиците, на които няма възможност да бъдат засадени дървета, поради липса на място по тротоарите. Броят им ще бъде почти 1000. Размерите им ще бъдат метър на метър и ще бъдат разположени в краищата на тротоарите, където ще е забранено спирането. Друга програма на Общината включва подмяната на старите дървета, завършили жизнения си цикъл.


Колкото до незастроените частни парцели, администрацията на Атина ще контролира строго оттук нататък прилагането на закона, съгласно който 2/3 от незастроената площ не трябва да бъде покрита с цимент, с цел да бъде засадена. Също така, в границите на недвижимите имоти, които са общинска собственост се предвижда засаждането на храсти, дръвчета и цветя.


С цел популяризирането на тези инициативи, на 1 май на площад “Кодзя” в Атина ще се организира изложба на открито, където ще се предоставя на заинтересованите граждани необходимата информация по тези въпроси, както и възможността да поръчат различни растения от разсадниците на Общината. Планирана е и инициатива за организирането на ежегоден конкурс за “Най-хубав зелен балкон” с три награди, за всеки квартал.


 


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus