Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Всичко е готово за избора на архиепископ

07 Февруари 2008 / 14:02:07  GRReporter
1229 прочитания

            В 9,00 часа тази сутрин започва събранието на Свтия синод на гръцката православна църква, на което ще бъде избран новият архиепископ на Атина и цяла Гърция. Както grreporter.info вече писа четирима са основните претенденти – митрополитите на Тива, Йеронимос, на Спарта, Евстатий, на Солун, Антим и на Димитриада, Игнатий. Право на глас имат 78-те митрополити, членове на Свтия синод на гръцката православна църква. Трима от тях са в тежко здравословно състояние и не могат да присъстват на избора, така че той ще бъде направен от останалите 75.


            Според устава на Синода, за да бъде избран за архиепископ на първия кръг кандидатът трябва да събере абсолютно мнозинство от гласовете, т.е. 50 на сто плюс един, което в случая прави 38 гласа. Ако това не се случи, се провежда второ гласуване, на което също победителят трябва да получи абсолютно мнозинство гласове. Ако не успее, се провежда трето гласуване, при което архиепископ става този, който получи най-много гласове. Ако двама кандидати получат равен брой гласове, се тегли жребий. При всички положения обаче на събранието трябва да се избере архиепископ. То може да продължи до 48 часа, без прекъсване.


            Според очакванията на свщвниците, ако няма голямо напрежение, до 17,00 часа следобед изборът трябва да е приключил. Според устава на църквата на заседанието присъства и министърът на просветата и религията, без да има право да гласува, нито да участва в дискусиите. Той поставя печатите на бюлетините и на урната и наблюдава преброяването на гласовете.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus