Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Йеронимос е новият гръцки архиепископ

07 Февруари 2008 / 14:02:34  GRReporter
1413 прочитания

            Бившият митрополит на Тива Йеронимос бе избран с внушително мнозинство за новия архиепископ на Атина и цяла Гърция. Йеронимос е двадесетият подред глава на гръцката православна църква и замени починалия на 29 януари Христодулос.


            Изборът на новия архиепископ стана при второто гласуване. На първия тур той събра 33 срещу 26 гласа за основния си съперник – митрополита на Спарта Евстатий. На втория тур за Йеронимос гласуваха 45 от общо 75-те присъствали митрополити – категорично мнозинство, с което го избраха начело на гръцката православна църква.


            Новият архиепископ има славата на спокоен, уравновесен и мъдър човек. През 2001 година той открито се обяви срещу вписването на религиозната принадлежност в личните карти на гърците, с което рязко се разграничи от тогавашното ръководство на гръцката православна църква. Поддържа отлични отношения с Вселенската патриаршия не на последно място, защото предшественикът на Вартоломей е родом от Тива. През 2007 година когато се повдигна дебатът за статута на православната църква в Гърция и евентуалното й отделяне от държавата, Йеронимос беше един от малкото висши свещеници, които бяха готови да дискутират темата.


            Йеронимос е роден през 1938 година, завършил е археология и теология в Атинския университет, специализирал е в Грац, Австрия и в Мюнхен, Германия. От 1981 година е митрополит на Тива, през 1998 година беше съперник на Христодулос за архиепископския трон. Автор е на исторически книги. През 2005 година излиза „Християнска Виотия”, за навлизането на християнството в тази област на Гърция. Готови за печат са и следващите два тома на книгата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus