Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцки хакер заловен за продажба на секретна информация

08 Февруари 2008 / 08:02:42  GRReporter
869 прочитания

Гръцката полиция заяви, че е заловила 58-годишен пенсиониран математик по обвинения в незаконно проникване в компютрите на фрнеския авиационен консорциум “Дасо” и продаването на информацията на конкурентни фирми в цял свят.


Полицейски служители заедно с компютърни експерти извършват внезапна проверка в апартамент в центъра на Атина, нает от заподозрения. Официално обвинение, обаче не е повдигнато, нито пък е бил арестуван, което забавя предаването на делото в прокуратурата. Математикът, чиято самоличност полицията, все още държи в тайна, се издирва от гръцките власти от 2002 г., след подаден сигнал от страна на “Дасо”, е заявил пред Ройтерс анонимен полицейски източник. Твърди се, че е проникнал в софтуер, използван от филиал на “Дасо”, който се занимава с дизайна на изтребител от ново поколение и  в последствие е продал информацията на повече от 200 компании в Европа и САЩ, на смешната цена от 700 евро “парчето”.


Според споменатия анонимен източник, пенсионерът е отговорен за щети в размер на почти 250 млн. евро. Заподозреният използвал псевдонима “Астра” в Интернет и се предполага, че има съучастник в Лондон, който се наблюдава от Интерпол. Полицията заявява, че 58-годишният гръцки гражданин е бил арестуван вече два пъти по подобни обвинения, но делото още не е стигнало до съда.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus