Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Пътят на видеото с интимните моменти на Захопулос

09 Февруари 2008 / 07:02:58  GRReporter
2259 прочитания

Документацията на следствието по делото Захопулос, за изнудване на бившия главен секретар на министерство на културата, беше предадено на защитата на двете заинтересовани страни – семейството на Христос Захопулос и 35-годишната бивша негова сътрудничка сътрудничка Еви Цеку. На 20 декември Христос Захопулос се хвърли от 4-тия етаж на кооперацията, в която живее, след като стана известно, че Цеку разполага с няколкоминутно видео, документиращо интимни моменти между двамата. Дамата предоставила въпросното видео на телевизионния канал Мега и на седмичника „Първа тема”, а оттам то се отзовало в кабинета на министър-председателя Костас Караманлис.


В следващите дни се очаква да бъдат оформени обвинеията и да бъдат призовани свидетелите по делото. Документацията обхваща всички свидетелски показания, взети от следствието, както и инофрмацията получена след вдигането на поверителността на личните телефонни и банкови сметки на няколко от ключовите лица в историята. Според изтекла в медиите информация в показанията на директора на пресцентъра на министър-председателя Янис Андрианос се назовава лицето, което е предало видеото на правителството и това е журналистът Темос Анастасиадис.


Анастасиадис е собственик на половината от акциите на седмичника „Първа тема”, една от двете медии, на които Еви Цеку е предоставила видеоматериала. По време на срещата Анастасиадис не бил поискал нищо в замяна, но не е казал откъде е взел диска, нито дали записът на него е монтиран или не, единствено, че съдържа лични моменти на Захопулос. Според същата информация, в показанията си Янис Андрианос и Янис Ангелу (директорът на кабинета на министър-председателя) са заявили, че Захопулос не е споменал за изнудване, а за натиск, който му оказват. Сътрудниците на премиера са останали с впечатлението, че той е знаел за диска и се страхува да не бъде изваден публично и по тази причина е подал оставка. Защо обаче високопоставени сътрудници на гръцкия премиер въобще са приели да обсъждат и дори да задържат копие от криминално видео, уличаващо друг високопоставен сътрудник на премиера не става ясно. Без отговор остава въпросът дали Захопулос сам е подал оставка или е бил принуден от кабинета на Караманлис да направи това.


По рано от името на Темос Анастасиадис в прокуратурата бе подаден документ от Службата за защита на личните данни и Националния съвет за радио и телевизия, в който се призовавт властите да бъдат приложени всички законови мерки за да бъде запазена неприкосновеността на неговите данни и на личността му, като се прилагат текстовете на закона по всякакъв начин, а не избирателно. Анастасиадис е разследван за внезапната поява на 5,2 милиона евро в банковата му сметка и евентуалната връзка на тези пари с изнудването на Захопулос.


Да припомним, че следователят по делото нареди да бъде вдигната забраната за използване на личната банкова информация за 35-годишната жена и за Захопулос и за телефонните сметки за два телефона на бившия главен секретар, три на 35-годишната, както и на още едно лице, замесено в случая. Двете страни ще проучат новите данни по случая, за да решат какви ще бъдат по-нататъшните им действия. Адвокатите са получили срок от властите за подаването на официалните им становища до 11 февруари 2008 г.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus