Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Мръсотия и побоища в пренаселените гръцки затвори

10 Февруари 2008 / 08:02:00  GRReporter
2734 прочитания

            Трагично е положението в гръцките затвори, където хигиената се поддържа под нормите на човешко достоинство, а побоищата са всекидневие в твърде пренаселените гръцки затвори, се казва в доклад на Съвета на Европа, след проверка в наказателните институции на Гърция. В документа се отправят сериозни критики за липса на елементарни хигиенни материали, както в самите затвори, така и в лечебните заведения към тях, сигнализира се за ниския брой охранители, които не могат да гарантират сигурността на затворниците и за твърде големия брой задържани, които излежават наказанието си на едно и също място.


            В писмен отговор до институцията гръцкото правителство приема оценките и обещава, че много скоро ситуацията чувствително ще се подобри. Гръцкото Министерство на правосъдието обявява конкурс за проекти с краен срок 18 април за строителство на нови затвори в Коринтия, Солун и Волос. Конкурсът е за проучване, финансиране, строителство, техническо обезпечаване и поддръжка и е предназначен за частни фирми. Общият бюджет, който отделя държавата за трите нови затвори е 192 милиона евро, като фирмите трябва да предложат начин за набиране на средства в размер 20 на сто от тази сума за поддържане и сигурност на сградите.


            В близките месеци трябва да са готови три нови сгради – в Тива, където ще се премести женското отделение на атинския затвор Коридалос, в Гревена и две нови сдания в Домокос. До края на 2008 се очаква да функционират и новите затвори в Серес, Драма и Хания.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus