Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция либерализира пазара на труда

11 Февруари 2008 / 08:02:51  GRReporter
1240 прочитания

            Министърът на националната икономика Георгиос Алогоскуфис свиква специалната междуведомствена законодателна комисия, която да изготви законопроект за либерализирането на трудовия пазар в Гърция. Той трябва да е готов до месец май, да се гласува от парламента и да влезе в сила от 2009 година.Гърция е задължена от Европейската комисия да освободи трудовия си пазар за редица професии, след изтичането на 4-годишния преходен период, поискан от правителството на Караманлис.


            Пазарът ще се либерализира за професионалисти като – архитекти, лекари, агрономи, адвокати,търговци,фризьори, счетоводители, акушери, медицински сестри, модни дизайнери, шивачи, таксиметрови шофьори,екскурзоводи, зъболекари,строителни инженери, аптекари, рехабилитатори, химици. Гръцките профсъюзи са на крак и в готовност да организират протести в момента, в който законопроектът добие физиономия. Основният аргумент на правителството, че както чужденци ще могат да работят свободно в Гърция, така и гърци ще могат да работят свободно в чужбина, не звучи убедително в синдикалните уши.


            Според политиката на Европейския съюз в областта на пазара на труда в Гърция ще трябва да се създадат така наречените Единни центрове за обслужване, където всеки гражданин на Европейския съюз, включително и от България и Румъния ще може да се обърне за помощ какви документи да подготви, за да започне да упражнява професията си в Гърция. Такива центрове вече са създадени с успех в други страни като Великобритания, Германия, Франция, Португалия, Чехия. Гръцкото правителство е в готовност да открие на първо време 1100 Единни центрове за обслужване и в зависимост от търсенето и натоварването на работещите в тях да оптимизира броя им.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus