Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцки учен отнесе компютърния “Нобел”

12 Февруари 2008 / 08:02:37  GRReporter
1372 прочитания

Информационните технологии необратимо са окупирали нашето всекидневие. С тяхна помощ се контролира всяка “умна” машина на земята, във въздуха и под водата и тук вече започваме да се притесняваме. Защо ли? Хвърлете едно око, ако не ви арестуват за терористична дейност, разбира се, през вратата на пилотската кабина при следващото си пътуване със самолет: хиляди електронни системи свързани с копчета и екрани и ние, пък и самият пилот, поверяваме живота си на всичката тази електронна “симфония”. Как можем да бъдем сигурни? Ами, така.


Всъщност тази наша убеденост се дължи на непрестанната работа на учени от различни клонове на науката и по-специално на трима от тях. Трима колеги от различни краища на планетата, на които беше връчена наградата “А. М. Тюринг” за приноса им в разработването на метод за верификация на програмни модели, който се прилага широко в хардуерната и софтуерната индустрия. Това е метод за проверка на алгоритми, който позволява да се определи дали даден програмен модел, част от хардуер или софтуер, изпълнява условията зададени, чрез някакъв вид логически изрази.


Теоретическите основи в тази конкретна област са положени в началото на 80те години от Едмънд Кларк от Унивеситета “Карнеги Мелън”, Алън Емерсън от Тексаския университет в Остин и Джоузеф Сифакис от Националния център за научни изследвания  във Франция. Разработката им донесе този своеобразен “нобел” в информатиката, който носи името на един от бащите на съвременните компютърни технологии – английския математик, логик и криптограф Алан Матисън Тюринг и се връчва ежегодно от 1966 г. насам от Асоциацията по изчислителна техника (Association for Computing Machinery).


Йосиф Сифакис е роден през 1946 в Ираклио на остров Крит, учи в гимназията “Капетанаки” и  в завършва приложна математика в Националния политехнически университет в Атина. По-късно спечелва френска стипендия и отива да учи информатика в университета в Гренобъл. В момента работи в Националния център за научни изследвания във Франция.  


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus