Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Синдикатите непримирими за пенсионната реформа

13 Февруари 2008 / 10:02:48  GRReporter
1223 прочитания

            Два дни преди гръцкият парламент да обсъди плановете на правителството на Костас Караманлис за реформа на пенсионната система, която е пред колапс, синдикатите демонстрират, че не са склонни на компромиси. 24-часовата национална стачка, организирана от двата най-големи профсъюзи в Гърция ще блокира както държавния, така и частния сектор на страната.


            В протеста участват държавните служители, учителите и преподавателите в университетите, банките, служителите в електроснабдяването ,пощите, водоснабдяването, лекари, пристанищни работници, адвокати, журналисти. На практика това означава, че затворени днес остават училищата, университетите, банките, аптеките, болниците обслужват само спешни случаи. Нито една гръцка медия днес няма да предава новини или предавания на живо, а само музика и филми.


            Общественият транспорт е напълно блокиран. В Солун и Атина, където по обед ще се проведат протестни шествия ще работи само метрото за 4 часа, за да се улесни участието на синдикалните членове в демонстрациите. Влаковете между градовете не се движат, пристанищата са затворени, нито един самолет няма да кацне или излети от атинското летище днес. По тази причина министрите на регионалното развитие и на икономиката Асен Гагаузов и Петър Димитров отмениха посещението си в гръцката столица. Те трябваше да имат разговори за проектите Бургас-Александруполис и Южен поток и за АЕЦ Белене.


            Очаква се в петък Костас Караманлис да представи плана на правителството за реформа на пенсионната система в 7 направления, сред които – суспендиране на предварителното пенсиониране, обединяване на пенсионни фондове, поетапна промяна на възрастта за пенсиониране от 2013 година за определени категории работещи като военните, охранителите и държавните служители. Гласуването на законопроекта трябва да завърши в рамките на 25 дни след обявяването му от премиера.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus