Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Два ареста за иманярство в Атина

19 Февруари 2008 / 08:02:39  GRReporter
2557 прочитания

Гръцката полиция арестува двама мъже на възраст 76 и 41 години съответно в Атина по обвинения в иманярство. В къщата на 76-годишният мъж са намерени при обиск и са конфискувани амфора покрита изцяло с морски налепи, както и три други предмета, които също очевидно са намерени в морето. В къщата на втория са намерени и конфискувани 61 антични предмета (керамични, мраморни и др.), бижута и църковна утвар с голяма археологическа стойност, както и една бойна карабина и по тази причина 41-годишният мъж е обвинен и за нарушаване на закона за притежание на оръжия. Всички предмети са минали през щателна археологическа експертиза, от изводите на която се разбира, че те попадат под разпоредбите на закона за опазване на антични предмети и на културното наследство по принцип. Датирани са от Класическата Античност до византийския период. Арестуваните са отведени при прокурор с документите по делото, което е одразувано срещу тях.
Много е вероятно тази акция на гръцката полиция да е свързана и с вкарването за обсъждане в Парламента, по същото време, на законопроекта на министерството на културата за борба с иманярството и опазване на културното наследство. Проектът предвижда, вдигане на забраните за оповестяване на личните данни при провинения свързани с иманярство, определянето на изключителна международна юрисдикция на гръцките съдилища в делата за собственост и притежание на движими паметници, както и създаването на Дирекция за регистриране и опазване на културното наследство. Тя ще се занимава също и с откраднатите и незаконно изнесените паметници от страната.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus