Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Парнита плаши сеизмолозите

21 Февруари 2008 / 07:02:54  GRReporter
1440 прочитания

            Гърция се люлее в ритъма на Рихтер и само вчера сеизмографите регистрираха два силни труса в южен Пелопонес. Първият беше със сила 5,4 по скалата на Рихтер във водите около остров Китара и бе усетен в първите часове на нощта в 01,15 часа. Вторият бе малко след 20 часа вечерта от степен 6,1 и бе южно от Метони. Според учените и двата труса са вторични – първият е породен от следсеизмичната активност на огнището, предизвикало земетресението от 6,9 степен през януари 2006. Вторият е вторичен на труса миналата седмица, който бе от 6,7 степен по Рихтер.


            Докато сеизмолозите са спокойни и имат обяснение за това, което става в южен Пелопонес, не е съща картината за двете слеби земетресения, които бяха регистрирани в планината Парнита в Атина. В последните дни планината предизвика 6 земни труса с магнитут между 4 и 4,5 по Рихтер, които не могат да бъдат обяснени със следсеизмична активност.


 „Тези земетресения не могат да се смятат вторични на последното голямо земетресение в района на парнита през 1999 година, защото оттогава мина много време. Никоя следсеизмична активност не продължава толкова дълго време”, твърди преподавателят по геология в Атинския университет Евангелос Лекас. Според учения безпокойство предизвиква както почти еднаквата сила на земетресенията, така и честотата им. „В северната част на Парнита е пукнатината Авлона-Афиднон, която е в състояние да предизвика земетресения със сила 6 степен по скалата на Рихтер. Голямото ни безпокойство е тези малки трусове да не достигнат до нея и да събудят земетръсното огнище”, добавя г-н Лекас.


През 1999 година Парнита разлюля Атина с магнитут 5,9 по скалата на Рихтер и предизвика смъртта на 127 души.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus