Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Второ дело срещу монаси-бунтовници

22 Февруари 2008 / 07:02:56  GRReporter
1922 прочитания

Заместник-главният прокурор на Солун Ламброс Цонгас е образувал дело за окупиране на държавно имущество срещу 14 монаси от старото братство на манастира Есфигмен на Света гора. Действията на прокуратурата са следствие от жалбата подадена от членовете на новото братство срещу старите братя, които отказват да напуснат манастира и представителството в столицата Кариес, въпреки ултимативните решения на Държавния съвет на Гърция. Освен това, наказателно дело е образувано и срещу двама полицаи разрешили достъпа на частен автомобил, който е пренасял храни и стоки от първа необходимост за монасите от манастира. Твърди се, че колата е управлявана от бащата на един от монасите, който също ще бъде съден за провинение в косвено съучастие в незаконната окупация.


Също така игуменът на старото братство от манастира Есфигмен и още един монах ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка по обвинения в нарушаване на археологическото законодателство. Монасите са обвинени, че са отказали достъп на смесен археологически екип от Центъра за опазване на наследството на Света гора и 10-та служба за византийски древности, която е искала да проучи жалбата на членовете на новото братство за рушене в централната част на храма на манастира, за което не са взети никакви мерки.


В началото на 2007 г. срещу същите монаси, начело с техния игумен беше образувано дело за злоупотреба със средства и недвижима собственост на манастира. Конфликтът между старото и новото братство започна през 2003 г., когато монасите от манастира отказаха да приложат решенията на Вселенската патриаршия да нпуснат светата обител. Те бяха обвинени от върховния орган на източното православие в прекъсване на всякакви административни връзки с останалите манастири, отказ за участие в общото управление на Света гора, пропаганда срещу Вселенския патриарх и др.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus