Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ще спираме само веднъж на българо-гръцката граница

25 Февруари 2008 / 07:02:38  GRReporter
1212 прочитания

            България и Гърция подготвят отварянето на смесени контролни пунктове по границата, така че тя да се преминава само с едно спиране за паспортен контрол. В момента паспортите се проверяват при излизането от едната страна и при влизането в другата. В бъдеще това ще става само при влизане в една от двете страни. Все още не е решено на чия територия ще бъдат самите сгради на пунктовете, но те ще се обслужват от смесени екипи от български и гръцки граничари. Такива пунктове работят по границата на Германия с бившите социалистически страни и са се оказали много ефективни и след влизането на тези страни в Шенгенското пространство.


            Смесените контролни пунктове ще е едан от темите, които българският вътрешен министър Румен Петков ще разисква днес в Атина с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. В състава на българската делегация са включени и заместник-министърът Горан Йонов, директорът на полицията Веселин Петров и директорът на граничната полиция Красимир Петров.


            На срещата на двамата вътрешни министри ще бъдат обсъдени нови програми за охрана на границите като например създаването на мобилни групи заедно с Европейския съюз. След 3 години, когато България ще стане част от Шенген, тя ще има 1600 километра външна граница за пространството. Ще се обсъди още възможността съвместни екипи на паспортен контрол и на митницата да имат право да проверяват тежкотоварни автомобили на 15 километра навътре от границата. Мярката е много ефективна за борба с контрабандата на акцизни стоки.


            Преди да се срещне с Прокопис Павлопулос министър Румен Петков ще посети паспортния център за обмен на биометрични данни в атинския квартал Кесариани, който е построен по американски образец.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus