Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

От лятото без опашки на Кулата

25 Февруари 2008 / 15:02:27  GRReporter
1406 прочитания

 


            България и Гърция подготвят отварянето на смесени контролни пунктове по границата, така че тя да се преминава само с едно спиране за паспортен контрол. В момента паспортите се проверяват при излизането от едната страна и при влизането в другата и за преминаването на един автомобил се губят между 15 и 20 минути. В бъдеще това ще става само при влизане в една от двете страни и процедурата ще трае 2-3 минути. Това стана ясно след днешното посещение на министърът на вътрешните работи Румен Петков в Атина, където той разговаря с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.


„Предстои още известна работа на експертно ниво и до края на април споразумението за отварянето на този контролен център ще бъде подписано. През месец май ще бъде ратифицирано от парламентите на двете страни и за летния сезон от месец юни този пункт ще е факт”, съобщи министър Петков. Контролният център ще се намира на територията на Промахона и ще се обслужва от смесени екипи от български и гръцки граничари. Такива единни контролни центрове ще се открият и на останалите два пропускателни пункта с Гърция. Целта на мярката е да се облекчат туристите. Само за миналата 2007 година над 600 хиляди български туристи са посетили Гърция с кола, непрекъснато се увеличава и броят на гръцките туристи, които посещават България.


            В състава на българската делегация участваха и заместник-министърът Горан Йонов, директорът на полицията Веселин Петров и директорът на граничната полиция Красимир Петров. На срещата на двамата вътрешни министри се обсъдиха и нови програми за охрана на границите като например създаването на мобилни групи заедно с Европейския съюз. След 3 години, когато България ще стане част от Шенген, тя ще има 1600 километра външна граница за пространството. Обсъди се възможността съвместни екипи на паспортен контрол и на митницата да имат право да проверяват тежкотоварни автомобили на дълбочина от 15 до 30 километра навътре от границата. Мярката е много ефективна за борба с контрабандата на акцизни стоки, с наркотрафика и незаконната емиграция.


            България и Гърция щеподпишат ново полицейско споразумение между двете страни, стана ясно на днешната среща. То ще включва нови методи за обмен на оперативна информация в реално време. „Готови сме да помогнем с организирането на обучения и семинари за различните полицейски служители от България”, заяви гръцкият министър на вътрешните работи Прокопис Павлопулос.


            Преди да се срещне с него министър Румен Петков посети паспортния център за издаване на документи с биометрични данни в атинския квартал Кесариани, който е построен по американски образец. Той е единственият в цяла Гърция и отвори врати от 2006 година. Капацитетът му е 17 хиляди паспорти за един ден. Обработва само задгранични паспорти в момента, но в бъдеще ще издава лични карти, шофьорски книжки и други документи с чип с биометрични данни. Обработва заявки за документи не само от цяла Гърция, но и от всички гръцки консулства по света. Отпечатването на документите става при изключително големи мерки за сигурност. В залите му се влиза едновременно с електронна карта и пръстов отпечатък. Нито един служител няма достъп до всички помещения в центъра и нито един не познава всички фази на производствения процес.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus