Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция е апетитна цел за електронната престъпност

28 Февруари 2008 / 08:02:37  GRReporter
1347 прочитания

Според данни от Интернет, Гърция представлява доста апетитна цел за електронната престъпност. В класация на държави по интернет базирани атаки, страната заема 42 място от общо 180 държави. Тези данни бяха предоставени от представителя на фирмата за защитен софтуер „Симантек” (производител на известните продукти с марка „Нортън”) Илиас Хандзос по време на двудневната конференция на тема „Бизнес-Клиент и Интернет: съвети за сигурни сделки”. Срещата беше организирана от оперативната група за цифрова сигурност към министерството на финансите и се проведе в сградата на Търговско-индустриалната камара на Солун.


Съгласно споменатите данни, Гърция се нарежда на 49 място в света по мрежи от типа „ботнет”. Този тип мрежи се състои от „компютри-зомбита”, заразени целенасочено с цел мрежови атаки с отдалечен достъп. Те могат да бъдат използвани за разпространение на спам, атаки срещу големи сайтове, а също и за кражба на лични данни на потребителите. Атина пък, от своя страна заема 152място в световната класация по бот-мрежи, а Солун допринася за 16% от дневния бот-трафик за Гърция. Всичко това, при положение, че широколентовия достъп до Интернет е едва 9% за страната, показва доколко сериозно са „замърсени” системите в Гърция, добавя още Хандзос.


В изказването си към аудиторията заместник-министърът на развитието Ставрос Калафатис подчерта, че за да могат фирмите, а и гражданите да се възползват от възможностите, които предоставя Интернет и да бъдат постигнати целите на проекта „Цифрова Гърция”, ще трябва да се информират правилно за предпазването от цифровите опасности.


Професор Василис Асимакопулос, завеждащ специалния секретариат по цифрово планиране към министерството на икономиката и финансите представи инициативите на оперативното звено за цифрова сигурност като подчерта, че повишаването на доверието в Интернет, представлява ключът за повишаването на широколентовите услуги в Гърция. Целите на звеното са информиране на гражданите, профилактика и борба с опасностите, свързани с новите информационни технологии и електронни комуникации.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus