Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Протести на фермерите за евтино гориво

01 Март 2008 / 08:03:58  GRReporter
1123 прочитания

Фермерите от Северна Гърция  са дали срок на правителството до 5 март да бъде намерен вариант за снабдяването им с евтини горива. Ако искането им не бъде изпълнено, те предупреждават,че „ще излезнат с тракторите по пътищата”. До понеделник те ще изпратят писмо с исканията си до икономическия щаб на правителството, с оглед на срещата между Общогръцката конфедерация на съюзите на селскостопанските сдружения (ПАСЕГЕС) с представители на икономическото министерство, която ще се проведе на 5 март. На нея ще бъдат обсъдени проблемите, възникнали от скорошната промяна в начина на предоставяне на горива за селското население.


Съгласно представители на фермерите, с новата система производствените цени са скочили с над 20%, след като производителите са принудени вече да използват за машините си дизелово гориво, а не нафта за отопление. Към това се прибавя и увеличението на торовете със 100%. „Днес орем една нива за 300 евро, при положение, че преди въвеждането на новата система това ставаше за не повече от 160 евро”, заяви председателят на Селскостопанското сдружение на Халастра Леонидас Коимдзис. Фермерите подчертават, че са изправени пред задънена улица в икономически план и желаят правителството и по-специално министерство на икономиката и финансите да решат въпросите, които се отнасят до начина и времето за връщане на данъка върху горивата, които използват.


Междувременно срещу новите начини на предоставяне на гориво реагират остро и собствениците на бензиностанции. В Самос, нампример са „затворили кранчето” за неопределен срок, тъй като, както заявяват са изправени пред сериозни проблеми. По-конкретно Съюза на бензинопродавците на Самос единодушно е решил да спре доставкитена нафта за отопление, понеже не може да отговори на изискванията на новата система, която налага министерство на икономиката. Разбирайки специфичните особености на ситуацията, с оглед на определени социални групи, Съюзът ще се погрижи за покриването на техните нужди, чрез снабдяване с дизелово гориво.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus