Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Лов на вещици за гръцките блогъри

02 Март 2008 / 08:03:04  GRReporter
1238 прочитания

Гръцкото правителство има намерение да прокара закон, който ще се опита да внесе ред в интернет услугите като блог-сайтове, форуми и други, заяви правителственият говорител Тодорис Русопулос. Целта на нормативния акт, който ще бъде внесен в парламента е да бъде предоставена възможност за ответна реакция на гражданите по законов път, когато се засягат техните интереси. В светлината на блогореята от последните дни, опозицията предупреждава, че ситуацията не бива да се превръща в лов на вещици срещу блоговете и блогърите.


Да припомним, че през последната седмица гръцките медии подхванаха скандала с изказването на икономическия министър Йоргос Алогоскуфис, че се надява клеветническите постове в „един блог-сайт” да нямат нищо общо с въпроси поставени от опозицията. Това стана повод да бъдат извадени и други интернет-случаи и да бъдат предложени на публиката. Един от тях е изнудването на журналиста от вестник „Вима” Василис Хйотис и обвинението срещу Алексия Капсамбели (дъщеря на независим гръцки журналист и администратор на блог-сайта http://press-gr.blogspot.com/), че е замесена в това изнудване.


Запитан по „болната” тема от последните „три дни”, говорителят на правителството разкри, че с цел да бъде съгласувано гръцкото законодателство с международния договор на ООН от Будапеща от 2001 г., както и с европейската директива за интернет-атаките, която обвързва с конкретни решения държавите-членки, е съставена комисия работеща в тази област. Работата на комисията е свързана с промяна на разпоредбите на наказателния кодекс за неприкосновеността на личните комуникации, както и въпроси за авторското право в Интернет.


Много юристи и специалисти по авторско право обаче предупреждават, че слагането на ред в интернет медиите не трябва да се превръща в лов на вещици сред блогерите, които имат свое място в гръцкото общество. Нека припомним, че именно блогерите организираха голямата черна мълчалива демонстрация в Атина през лятото срещу умишленото подпалване на горите. Журналисти обръщат внимание, че скандалите не са патент само на блогерите, а цензурата в интернет би доближила Гърция до страни като Китай и ще я отдалечат от европейската практика.  

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus