Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„Не” на тол-таксата казват в Атина, Солун, Патра и Волос

03 Март 2008 / 09:03:51  GRReporter
1467 прочитания

            Големите гръцки градове се отказват засега от въвеждането на тол-такси за колите като средство за намаляването на уличния трафик. Четирите най-големи гръцки градове – 4,5 милионната столица Атина, 500-хилядният Солун, но също и Патра и Волос се обединиха безапелационно около това мнение.


В същото време проблемът с уличния трафик продължава да е много болезнен, като в пиковите часове в Атина са задръстени 55 на сто от улиците, а в Солун се движат в пиков час 100 000 автомобила, като градът не може да поеме повече от 30 000. Във Волос се движат 40 000 превозни средства, а градът не може да поеме повече от 25 000, подобно е и положението в Патра.


„Въвеждането на тол-такса за автомобилите, които влизат в големите градове може да стане само, когато системата на градския транспорт е безупречна, има достатъчно платна за движение на градските автобуси, паркирането е ограничено до минимум и въпреки всичко трафикът не намалява. Всички виждаме, че положението в Атина не е такова”, заявява първият заместник-кмет на гръцката столица Хронис Акритидис, който е и председател на междуведомствената комисия, която трябваше да проучи ефективността от въвеждането на тол-станции в големите гръцки градове.


Според него първо трябва да се предложат услуги на гражданите, а след това да се въвеждат такси и ограничения. Според кмета на Солун Василис Папагеоргопулос „тол-станциите са ефектна мярка, за която четем, че някъде другаде е въведена”. Въвеждането на тол-станции в големите градове бе предложено от министъра на околната среда и строителството Георгиос Суфлиас по подобие на опита на Лондон и Стокхолм.


           

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus