Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Умира ли бракът като институция?

06 Март 2008 / 13:03:45  GRReporter
1330 прочитания

Министерството на правосъдието готви законопроект, с който двойките от различни полове, съжителстващи без брак, ще могат да направят официална връзката си, чрез писмен договор, който ще се внася в Службата за гражданско състояние. Всъщност, става дума за един нотариален документ, договор за свободно съжителство, който в скоро време ще може да замести брака, осигурявайки и на двете страни полагащото им се, без да засяга чувството за свобода. Този акт ще ги прави в действителност съпрузи с всички произтичащи от това права и задължения, но с една основна разлика – ще имат възможност да се разделят, като избягват процедурата на развода и последиците от нея.


Договорът за свободно съжителство ще може да бъде развалян, ако единият от двамата сключи брак с трето лице, или ако единият заяви с нотатиално заверен документ желанието си да бъде прекратен договора. Новата законодателна промяна се основава на решение на Европейксия съд за правата на човека, с което извънбрачното съжителство попада в разпоредбите на член 8 от Европейския договор за правата на човека, който предпазва частния и семейния живот на гражданите. На базата на това решение, което в никакъв случай не е задължително за страните членки на ЕС, много държави са уредили законово въпроса с извънбрачното съжителство, дори и в случаите на двойки от един и същ пол.


В Гърция, първата стъпка в тази насока ще се отнася до двойките от различен пол, но според неофициална информация, има вероятност да се правят планове за бъдещо законодателно уреждане на съжителството на двойки от един и същ пол.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus