Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Глобализацията настъпва и към гръцките университети

11 Март 2008 / 18:03:15  GRReporter
1151 прочитания

Лека полека гръцките университети започват да се отварят към света. Наистина преподавателите поддържат контакти с чуждите си колеги, но е факт, че самите учебни заведения в Гърция, все още могат да бъдат определени като „интровертни”. Това води до сблъсък със световната тенденция за провеждането на различни съвместни проекти и програми между университети от различни държави и отварянето им за чужди студенти.


През 2006 г. в гръцките университети са се обучавали 6 995 студенти от чужди държави (без да се брои Кипър), а в техническите учебни заведения – 1 986. Цялата тежест до момента се поемаше от магистърските програми, тъй като там преподаването беше възможно да се провежда на английски език – факт, който благоприятстваше за привличането на чужди студенти. Както отбеляза в едно свое изказване пред медиите завеждащият отдел „Висше образование” към министерството на образованието Атанасиос Кирязис: „Самите университети трябва да отворят врати за чужди студенти, тъй като новата законова рамка позволява организирането на бакалавърски програми с преподаване на чужд език. Този факт подпомага интернационализирането на висшето образование, стига да бъде използван подходящо от висшите учебни заведения. Глобализирането на образователните системи представлява задача от първостепенна важност за повечето от европейските държави като Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Норвегия, а също и за Унгария, Чехия, че даже и за нашите съседи като България и Турция.”


„Гръцкият университет може да бъде конкурентноспособен в международен план. Например, MBA International отговаря на ролята на Гърция като център на икономическите процеси  в югоизточна Европа”, заявява пред пресата ректорът на Икономическия университет в Атина Григорис Прастакос, който е и сред пионерите на интернационализирането на тази програма в учебното заведение. В нея се обучават студенти от различни точки на палнетата, от Колумбия до Танзания и от Франция до Индия, като подчертават в своите коментари, че освен академичното обучение, много важен е и опитът, който получават при обучението си в различна културна среда.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus