Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Първи хомосексуален брак в Гърция

16 Март 2008 / 09:03:31  GRReporter
1390 прочитания

Следващата седмица в Атина ще бъде сключен първият граждански брак между представители на един и същ пол, съобщават от Хомосексуалната и лесбийската общност на Гърция, като се очаква в скоро време да се случи същото и в Солун. Съюзът ще бъде сключен на базата на закон 1250/82. В изявления пред медиите Григорис Валянатос, представител на ХЛОГ се позовава на мнението на професор Теофано Папазиси от Юридическия факултет на Аристотеловия университет, която твърди, че „в закона за гражданските бракове, няма определение за пола на двама души, които сключват брак”.


Кметът на община Кесаряни в Атина, където ще се състои бракосъчетанието, подчерта в пред медиите, че ще изиска експертно становище от Юридическия съвет на държавата и ако бъде удовлетворен, ще бъде задължен да извърши церемонията.


По повод намерението на министерството на превосъдието да утвърди договора за свободно съжителство, представители на ХЛОГ внесеха списък с искания до правосъдния министър Сотирис Хадзигакис, които засягат правни въпроси. Той обеща да разгледа тези искания, но изключи, поне за момента, включването и на хомосексуалните двойки в разпоредбите на договора, като добави, че вече и без това е принуден да отговаря на достатъчо реакции за свободното съжителство на хетеросексуалните двойки.


В същото време евродепутат от Лявата коалиция внесе в Европейската комисия въпрос за легитимността от правна гледна точка на бъдещия законов акт, с твърдението, че ако не бъдат включени в него и хомосексуалните двойки се създават условия за дискриминация и възпрепятстване на свободното движение на гражданите в границите на ЕС. Той се позова на член 13 от договора за Европейската общност, както и на член 21 от Хартата за Основните права на Европейския съюз.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus