Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Съжителство без брак е най-тежък морален грях според гръцката църква

19 Март 2008 / 08:03:58  GRReporter
1212 прочитания

Гръцката православна църква и правителството на Костас караманлис са на противоположни мнения за така наречения Договор за свободно съжителство. Светият синод на Гръцката църква под председателството на архиепископа на Атина Йероним обсъди документа и заключи, че „църквата приема и благославя приетия ритуал на брака според източноправославните традиции и счита за нарушение всеки друг вид „съпружеска” връзка, освен него”.


Синодът заяви, че целият състав на Църквата трябва да бъде сигурен, че „ е напълно невъзможно да се съгласи с формулирания по този начин проектозакон за „Договор за свободно съжителство, прилагането, на който подхранва и узаконява най-тежки морални грхове и който, в случай, че бъде приложен на практика ще изиграе ролята на разрушителна бомба за устоите на христианското семейство и за цялото гръцко общество”. Постоянният синод заяви своето „желание и надежда” този проект да не успее да получи статута на закон.


По повод на коментарите и изявленията на Светия синод министърът на правосъдието Сотирис Хадзигакис заяви: „ Уважаваме и следим внимателно мнението на Църквата. Вярвам, обаче, узаконяването на свободното съжителство с извършването на църковен брак (както изисква основателно Църквата) е едно нещо, а съвсем друго е решаването на съществуващите социални проблеми, каквато е целта на договора за свободно съжителство. Става дума за реален социален проблем, който налага Държавата да вземе мерки за защитата на децата родили се в такива връзки – които възлизат вече на 5% от общия брой, на жените и на семействата с един родител. Основната цел на договора е да постави ясни граници за правата и задълженията на партньорите в свободните връзки и да ги направи „по-малко свободни” и по-отговорни. Трябва да отбележим, че договорът действа във всички европейски държави и то от доста години.”

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus