Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Чисто ново „Марсово поле” в Атина

22 Март 2008 / 08:03:34  GRReporter
1902 прочитания

Днес ще говорим за Марсово поле, за да бъда по-точен ще четете за Марсово поле, но не за онова в подножието на Айфеловата кула, или в Снакт Петербург, нито пък за техния първообраз в Рим, а за един от най-големите обществени паркове на Атина. Построен през 30-те години на миналия век, той има за цел да отдаде почит на героите загинали по време на Гръцкото въстание от 1821, по-тази причина по протежение на централната алея са разположени техни бюстове. Площта на парка е 277 декара и е заобиколен от улиците „Мавроматеон”, „Евлпидон”, „Прингипонисон” и булевард „Александрас”.


С годините и с промяната на политическата и икономическата картини на страната, обаче този обществен парк от място, което трябва да възпитава националното чувство на гърците се превръща в сборен пункт на различни маргинални обществени групи: гръцки пенсионери, играещи табла, албанските им „колеги”, сериозно заели се с тайните на шаха, пакистански емигранти, събиращи се да поиграят крикет, а не бива да забравяме и скейтърите и байкърите, които са неизменна част от пейзажа около статуята на богинята Атина в близост до булевард „Александрас”.


Притеснителното в последните години, обаче е, че спортния клуб „Панелиниос”, част от чиито съоръжения се намират в единия край на парка, се опитва да разшири териториално своята площ за сметка зелените площи. За да се противопоставят на липсата на грижи за един от малкото зелени кътове в Атина, жители на районите около парка създават през 1998 г. Комисия за опазване на парка „Марсово поле”. Светлина в тунела от незаинтересованост на политическо ниво представлява инициативата за архитектурно обновяване на парка.


Областната управа на Атина-Пирея възлага задачата на един от най-известните гръцки архитекти Александрос Томбазис. Роден в Индия и израсъл във Великобритания Томбазис е автор на авангардни архитектурни проекти из цял свят. Последното му творение е църквата „Света Троица” в португалския град Фатима, издържана в принципите на биоклиматичния дизайн. Атинският му проект има за цел увеличаването на зелените площи на територията на парка, подчертаване на историческото му развитие и осигуряване на по лесен достъп до него.


За съжаление проектът ще се ограничи само с обновяването на самия парк „Марсово поле”, без да взима под внимание факта, че с изграждането на площад „Протомая” (гр. „Първи май”) той на практика е свързан с отсрещния, по-малък на площ парк „Евелпидон”. Освен това няма ясно решение на проблема с разширяването на спортния комплекс на „Панелиниос”. И все пак, инициативата е повече от похвална и  възражда оптимизма на жителите на района, че не са забравени.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus