Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Европейският съд осъди Гърция заради правата на мюсюлманите в Тракия

28 Март 2008 / 08:03:11  GRReporter
1336 прочитания

            Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Гърция за незачитане на правото на свободно сдружаване и обединяване на гражданите от малцинствен произход. Решението е взето единодушно и е по повод забраната от страна на гръцкия върховен съд на две мюсюлмански организации в Ксанти. За решението е гласувал и гръцкият съдия Петрос Парарас.


            През 2005 година Върховният съд на Гърция обяви за незаконни организациите Турска асоциация в Ксанти и Културната организация на туркините в Родопи, тъй като в имената им се съдържа определението „турски”. Както е известно, Гърция не признава наличието на турско малцинство в Беломорска Тракия, а настоява, че то е мюсюлманско.


            В решението на гръцкия върховен съд се казва, че съществуването на тези две организации е в разрез с международното право и по-специално с Лозанската конвенция и пряко цели да покаже, че в Гърция има турско малцинство. От своя страна Европейският съд за правата на човека е категоричен, че забраната на тези две организации ограничава правото на свободно сдружаване и организиране на мюсюлманското малцинство в Тракия.


            Говорителят на гръцкото външно министерство Георгиос Кумуцакос заяви, че Гърция е лоялен член на Европейския съюз и се отнася с уважение към всички негови органи. Той обясни, че ще се проучат внимателно двете решения на Европейския съд и ще се вземат съответни мерки.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus