Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Атина в колекционерско издание на „Монополи”

05 Април 2008 / 08:04:26  GRReporter
1346 прочитания

Безспорно „Монополи” е една от любимите настолни игри в западната култура и този факт се потвърждава от множеството специални, подобрени и юбилейни издания на играта. Последната колекционерска „версия” ще има гръцки привкус. На мястото на класическите улици и булеварди, ще бъдат разположени градове. Според иzтекла информация в медиите се говори, че ще бъде включена самолетна снимка на Акропола и вероятно антична монета – тетрадрахма. Разрешението за използването на изображенията с археологическо съдържание е издадено специално от Централния археологически съвет (ЦАС) в полза на компанията „Хасбро”, производител на играта. За използването в отпечатан и цифров вариант на тези изображения известната фирма производител на детски играчки е заплатила на гръцката държава 7 500 евро, сума която изглежда, меко казано, странна на фона на печалбите на американската компания. За сравнение чистата печалба на фирмата за 2006 г. е малко над 230 млн. долара. 


Историята започва преди една година, когато е започнато допитване в Интернет, целта на което е била да се установи кои градове желаят да видят хората в колекционерското издание. Официално още няма сигурност по въпроса за включването на Гърция, тъй като резултатите ще бъдат оповестени през август. И все пак, фактът, че от „Хасбро” са поискали разрешение за използване на снимките, ни навежда на мисълта, че е много вероятно Атина да един от 22-та града, които ще бъдат включени. Въпреки крайното решение на ЦАС по време на обсъжданията е имало и отрицателни мнения с аргумента, че не може един от главните културно-исторически паметници на Гърция с национално значение да се свързва с игра, в основата на която е покупко-продажбата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus