Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Липсата на координация, а не лошото време „затваря” атинското летище

16 Април 2008 / 08:04:11  GRReporter
1375 прочитания

Изводите от разследването на комисията към Служба „Гражданска авиация” при министерството на транспорта и комуникациите показват, че основните проблеми на международното летище „Елефтериос Венизелос” са свързани с координирането на действията при организирането на почистването със снегорини, както и с машините за размразяване на самолети. Проверката беше назначена от министъра на транспорта Костис Хадзидакис след двудневния транспортен кошмар на летището на 17 и 18 февруари в следствие на снеговалежите.


По-конкретно, членовете на комисията са установили липсата на координация между администрацията на Международното летище, авиокомпаниите, наземния контрол, метеорологичните служби и бригадите за почистване на сняг за осигуряването на нормалното движение на самолетите. Освен това от петдесетте машини за почистване на сняг, с които разполага летището само две покриват изискванията за този род техника. Също така са установени проблеми в процедурата по размразяване на самолетите, отново поради лоша координация между отговорните за нея служби.


Все пак в доклада се подчертава, че през периода с лоши метеорологични условия не е отбелязан нито един инцидент, свързан със сигурността, тъй като личният състав на международното летище е обучен да се справя с такива ситуации и е действал много по-добре от 2004 г., когато отново имаше проблеми, заради лоши метеорологични условия. С цел да се избегнат подобни ситуации в бъдеще, комисията предлага създаването на Координационен център по почистване на сняг към Международното летище в Атина, закупуването на нови, модерни снегорини и обмяна на информация между компетентните служби чрез видеонаблюдение.


Освен това, предлага размразяването на машините да се осъществява не от три служби, както беше досега, а от една и да се актуализира Планът за почистване на снега по такъв начин, че да включва алтернативни варианти за действие, в зависимост от ситуацията. Според преценката на Служба „Гражданска авиация”, цената за осъществяването на тези предложения е 3,5 млн. евро, които трябва да бъдат заплатени от международното летище.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus