Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Великденски увеличения

17 Април 2008 / 08:04:24  GRReporter
1318 прочитания

Великденските увеличения са на прага на потребителите в Гърция. Цената на целите агнета вече се покачи с 10% процента в рамките на една седмица и не е изключено по време на Страстната седмица цената на килограм да достигне 11 евро. На Централния пазар в Атина в понеделник цената на едро на агнешкото беше повичена с 9% в сравнение с миналата седмица, като увеличение от 10% се забелязва и в цените на внасяните от България и република Македония. По-конкретно сукалчетата местно производство се продават между 5,80 и 6,30 евро за килограм при цени от 5,30 и 5,80 евро съответно от миналата седмица, по-големите агнета (над 14 килограма) пък се продават от 5 до 5,30 евро за килограм при 4,50-4,70 евро през миналата седмица.


На месния пазар „Варвакио” в Атина цените на агнешкото местно производство достигнаха 6-7 евро за килограм, козето се продава от 6 до 9,50 евро/кг, като сходни са и цените на внасяното от България и република Македония месо. В кварталните месарници, агнешкото се движи между 8 и 10,50 евро/кг, козето 8,5-11,50 евро/кг, а в супермаркетите цените достигат 9,50 и 11 съответно.


Съществува и проблем с представянето на вносни продукти за местно, гръцко производство, според информация от медиите. Както заяви Димитрис Камбурис, председател на животновъдите в гръцка Македония, ако не се вземат мерки за решаването на проблема, са решени да преминат към блокиране на граничните пунктове, с цел да се спре преминаването на незаконно месо и животни в Гърция.


Покачване на цените се забелязва и при други продукти: доматите скочиха в рамките на една седмица с 63%, достигайки над 2 евро/кг; цената на ябълките се повиши с до 25%, на чушките с до 28%, а картофите от Египет с 4%. В същото време, цената на безоловния бензин удари тавана, превръщайки традиционните великденски екскурзии в доста скъпо удоволствие. Средната цена се покачи с 0,54% в сравнение с миналата седмица и вече е на крачка от 1,3 евро/л. В този случай някой би помислил, че организираният транспорт решава проблема, но уви – защото и цените на билетите за морския транспорт се покачиха с до 22%.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus