Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърците продължават да вярват във възкресението на мъртвите

25 Април 2008 / 08:04:55  GRReporter
1282 прочитания

            51,3 на сто от гърците продължават да вярват във възкресението на мъртвите, показва световно проучване за великденските настроения на гърците в родината им и по света, проведено от Kapa Research. Настроението, което преобладава в празничните дни е религиозното смирение, а начинът, по който се празнува Великден не се е променил от детските години до сега за 52,5 на сто от анкетираните.


            За 47,7 процента от гърците Великден е време за религиозно смирение, благочестие и любов, а за 36,8 процента е удобен случай за ваканция и почивка. 35 на сто от анкетираните смятат празника за подходящия момент да се завърнат по родните си места и да прекарат време със семейството си.


            В огромното си мнозинство – 84 на сто гърците запазват традицията на боядисаните яйца, 52,3 на сто следят на живо или по телевизията църковните служби, 51,2 на сто пекат агне, 45,4 на сто празнуват Възкресението Христово в семеен кръг, 41,4 на сто предпочитат да слушат народна музика на този ден.


            Колкото до спазването на религиозните канони, там южните ни съседи се оказват по-скоро прогресивно настроени, отколкото консервативно вярващи. През Страстната седмица само 26 на сто от анкетираните ходят на църква, като от тях 84 на сто на самия Великден и 71,5 на сто на Разпети петък. По-малко от една трета – 29,5 на сто постят.  

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus